Knjige i granice

Kad se rodiš I živiš u apsurdiji, vremenom počneš da veruješ da te više ništa ne može iznenaditi. Ali onda otvoriš novine ili upališ komp i shvatiš da itekako može!

 

http://www.trojka.rs/cool-tura/18432-u-inostranstvo-bez-knjiga.html

 

I dalje se nadam da je zajebancija I da će neko viknuti aprililili u sred oktobra. (Ide nam to ovih dana). Za one koji ne vole da prate linkove i čitaju nadugačko probaću da ukratko objasnim. Država mi poručuje da je ona, a ne ja vlasnik svih mojih knjiga. I da kao takva ja ne mogu raspolagati njima. Znači, to što ja svaki prvi sneg dočekam bušnih đonova jer sam sve pare slupala na Sajmu knjiga, državu ič ne zanima. Njeno je da brine o našoj kulturnoj baštini. A kakve veze imaju kulturna baština i najnovija bestseler izdanja recimo američkih pisaca i da valjda ni carinicima ne predstavlja neki problem da razlikuju rukopis iz 13.veka od sveže odštampane, na štamparsku boju, mirišuće knjige… O tome nećemo.

A biće ipak da je država mnogo zainteresovanija za taksu od 1300 dinara, nego za kulturnu baštinu, pošto je sve drugo oporezovala i „taksirala”…

Nigde ne piše kako ćemo zaštiti knjige od toga da ih ja recimo iskoristim za potpalu ili za preskakanje „karaveštica”- vatri u vreme belih poklada ili na neke još maštovitije načine…

Ali to valjda i jeste u našem mentalitetu, bolje da ih spalimo nego da ih damo/prodamo drugima!

Ako neko ima predlog čime da započnem protestno paljenje knjiga, slobodno neka napiše u komentaru. Meni se nekako nameće Ringišpil- Jelene Bačić Alimpić jer mislim da bi to izuzetno pomoglo našoj baštini =)

EDIT: Upravo saznah da je vest lažna, svi ljubitelji knjiga mogu da odahnu! 😀 14.10.2011.- 13.59

http://www.e-novine.com/drustvo/51668-Kako-Pravda-uvela-taksu-knjige.html

12 komentara

  1. danas negdje tokom dana na radiju bila “vijest” (da li je? pojma nemam jel sprdačina), ali kaže ovako: u skoroj budućnosti (ne sjećam se jel spomenuto kad Hrv uđe u uniju, da će se cigarete davat na recept :))))))

Komentariši